Monica Frangeur

Skräddarsydda upplevelser i Skåne

Projektledning kring utveckling

Föreläsningar om mat

Innovativ biolog nominerad topp 5 i hela Sverige till ICAs entreprenörspris! Nominerad till Stora Turismpriset två gånger! SkogsMatning nominerad som en av Sveriges 10 bästa matupplevelser av 360 ° Eat Guide tillsammans med Visit Sweden.  Klassen ”Experience” lyfte fram matupplevelser med fokus på hållbarhet, lokal mat, kunskap och samarbete.

Monica Frangeur som driver företaget Upplev & Njut är känd som en mycket duktig projektledare, inspirerande föreläsare och kunnig guide. Monica som är biolog har i många år arbetat med ansvar för utveckling kring den skånska maten; men har även utbildat i naturvårdsfrågor på uppdrag av bland annat Länsstyrelsen i Skåne. Monicas specialitet är hållbarhetsfrågor kopplade till matval, hälsa, jordbruk, skogsbruk, miljö- och naturvård. År 2005 uppfann hon Sveriges första Matvandring i naturen. Idag har över 20 000 kunder njutit av hennes Matvandringar som blivit en formidabel succé. År 2018 startade hon SkogsMatning; en guidad skogsupplevelse som kryddas med skånska delikatesser. När SkogsMatning invigdes av Tourism in Skånes VD Pia Jönsson Rajgård skrev Sydsvenskan. År 2019 var det dags för ännu en världspremiär! SkåneVandring – en lustfylld guidad vandring om Skåne som kan avnjutas i sitt original vid Brösarp eller på valfritt ställe i Skåne. Tveka inte att boka!

Utnämnd till skånskt snille!

Jag trodde knappt mina öron när Sydsvenska Dagbladet ringde och berättade att de utnämnt mig till skånskt snille. Inför Nobelfesten i december hade tidningen beslutat sig för att presentera Skånes snillen av idag. Och de valde mig! Inte konstigt jag fick nypa mig i armen! Nedan följer ett utdrag av deras text:

”Man släpar ut ett fyrtiotal människor åt gången på en halvmil lång promenad oavsett väder. Under tiden låter man dem äta sig proppmätta på skånska delikatesser vid det ena uppdukade bordet efter det andra utomhus. Hur snillrikt är det? Enormt. Fråga de 16 000 personer som hittills har gjort det under de åtta sommarsäsonger möjligheten funnits. Eller fråga Monica
Frangeur. Det var hon som hittade på en av de mest lyckade snilleblixtarna inom den småskaliga turismen i Skåne.”

Läs artikeln här

Upplev & Njut nominerat till Stora Turismpriset!

Mitt lilla företag blev nominerat till Stora Turismpriset! En av tre kandidater i hela området Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar! Champagne och snittar i landshövdingens residens. En sådan ära!
Motivering
“En landsbygdsaktivitet som ligger väl i tiden. Föredöme för småskaligt hållbar utveckling, såväl vad gäller miljö som ekonomi. Affärsidén med
vandring i nära samverkan med lokala matproducenter står för nytänkande, och har efter en kort etableringstid direkt givit en fullbokad produktion. Kvalitén i genomförandet har rönt intresse i vidare kretsar.”

Monica Frangeur Årets Nytänkare på Österlen!

Jag blev Årets Nytänkare på Österlen! Vilken överraskning och vilken motivering… Och hela 30 000 kr! Jag är oerhört hedrad!
Motivering
”Den nominerade har satt ihop det bästa vi har på Österlen i ett oöverträffat paket serverat i en unik miljö. Tack vare osjälviskt samarbete med noga utvalda lokala livsmedelsproducenter och andra företagare har en genomtänkt paketering möjliggjort erbjudanden med unika upplevelser. Besöksnäringen i området har fått ett rejält lyft, Kunderna strömmar till från alla delar av Sverige för att njuta med alla sinnen vid vandringar i underskön miljö och fantastiska smakupplevelser. Det är med stor glädje Sparbanken Syds stiftelse för Tillväxt tilldelar Monica Frangeur, som leder Matvandringarna runt Brösarps backar och företaget Upplev & Njut, priset Årets Nytänkare 2008. Hon har visat att Österlen kan stå upp för att vara Sinnenas region.”

En mycket stolt Miljöprisvinnare!

När försommaren var som vackrast blev jag kallad till pampig prisutdelning. Jag fick Kristianstads kommuns miljöpris! En MYCKET stor ära och hela 10 000 kr.
Motivering
”Monica Frangeur nomineras för att hon på ett inspirerande, aptitligt och lättillgängligt sätt förmedlar naturupplevelser och samband mellan mat/natur/miljö. I hennes matvandringar finns ett helhetstänkande. Monica har ett starkt engagemang för frågor som är kopplade till mat och miljö. Hon är en miljöinspiratör som lever som hon lär. Hon lockar åhörare från hela Sverige till Kristianstad och är en entreprenör i Spirit of food anda.”